29.10.11

Työkaluja - Tools of the Trade

Addin pitsipuikoissa on mukavan terävä kärki ja käyttäisin niitä mielelläni enemmän. Minä ja puikot emme kuitenkaan ole yhteensopiva pari, sillä minun käsittelyssäni ne haisevat ja tummuvat. Tämä on ilmeisesti riippuvainen henkilöstä ja ihosta, minä nyt kuulun niihin joille nuo puikot eivät niin hyvin sovi. Olen niitä kuitenkin käytellyt, tarvittaessa, paremman puutteessa.

Ravelryssä joku taannoin mainitsi Chiagoon pitsipuikot. Otinkin asiasta selvää ja tilasin kokeeksi kolmet puikot, mallia Red Lace, 2.75, 3.25 ja 3.5 mm koossa. Puikot ovat ruostumatonta terästä, niiden ei siis pitäisi haista. Vielä en ole ehtinyt niitä testaamaan, joten en osaa käyttömukavuudesta kertoa mitään. Mikä hieman harmittaa on koot - US -kokovalikoimassa ei ole 3 mm puikkoa ollenkaan. Mutta, valmistajalta on niitä kyselty, että josko se sieltä jossain vaiheessa tulee. Ja kyllä, 0.25 on joskus se merkittävä ero.


Addi lace needles have a nice, sharp tip and I would like to use them more. However, me and the needles are not compatible, for in my hands they start to smell and tarnish. These things apparently depend on the person and skin and such, I just happen to be one not suited to Addi Lace needles. I've used them, though, when needed, in lack of a better option.

In Ravelry somebody mentioned Chiagoo needles and I got interested. I looked into those and promptly ordered Red Lace needles in three different sizes, 2.75, 3.25 and 3.5 mm. The needles are stainless steel so they should not smell. I just got them so I haven't had time to test them yet so I can't comment on that. One thing that bugs me though is that there is no 3.0 mm needle for the needles are sized on US sizes. But the manufacturer has got requests for that size so maybe we'll get that too. And yes, sometimes 0.25 is the crucial difference.

- -

Seuraavat puikot kuuluvat ihan pelkkään hifistelykategoriaan. Surffailin uteliaisuudesta erilaisia puikkovalmistajia ja pohdinkin hieman Signaturen sukkapuikkoja. Värikästä, anodisoitua alumiinia, kuulostaa mielenkiintoiselta. Mutta, valikoimista ei löydy suosikkipuikkokokoani 2 mm (liian ohut alumiinista tehtäväksi) - kyllä, taas se ratkaiseva 0.25 mm ero - ja lisäksi ne ohuimmat ovat vielä vihreät. Ei ole ihan suosikkivärini se, ainakaan tuollaisena perusvihreänä. Jäivät siis kauppaan.

Celtic Swan Forge tekee kivan näköisiä sukkapuikkoja myös. Mutta, messinki...hajuongelma? (löysin mielenkiintoisen artikkelin). Hopea...juu, kivat kiiltävät, mutta toisaalta hieman hintavat ja hopea suhteellisen pehmeänä metallina olisi varmaan minun käsittelyni jälkeen aika solmussa. Taivuttelen metalli- ja puupuikot mutkalle ja bambuisia ohuita puikkoja minulle ei kannata antaa kun katkon ne. Ei siis ehkä ihan nappivalinta minulle nekään.

Sitten löytyi Blackthorn ja nyt minulla on hiilikuitupuikot. Mustat, himmeäkiiltoiset, kevyet mutta toisaalta jämäkät. Aloitin näillä raitasukkia tänään - hyvin tuntuu neuoutuvan. Kärjet tosin ovat jotenkin hassut, pyöreähköt mutta kuitenkin keskeltä terävät. Muoto voisi olla hieman terävämpi kärjestä kauttaaltaan, kärkilevennykset ovat välillä hankalia epämääräisellä (Noron) sukkalangalla. Alkufiilikset kuitenkin tässä vaiheessa vielä positiiviset. Ulkonäkö on hauska, kuin neuloisi lyijykynän ytimillä.



These needles are purely in the "posh tools" -category. I surfed around the web for needles for I wanted something a bit different. I thought about Signature dpn's, colourful, anodized aluminium, what's not to like? But they don't make my favourite 2 mm size (apparently that is too thin to make out of aluminium) and the 2.25, well, it's the crucial 0.25 mm difference again. Besides, they're green, not really in my ten top favourite colours category. Now, if they were blue or purple I might consider.

Celtic Swan Forge makes nifty-looking dpn's. But...brass - smell and tarnish problem? (I found an interesing article). Sterling silver - nice and shiny, but a bit pricey. And, silver being a bit on the soft side might not be ideal for me in 2 mm size for I do tend to bend what is bendable and break what is breakable (2 mm bamboos a casualty so far). Not necessarily for me those either.

Then I came across Blackthorn and now I have carbon fibre needles. Black, subtly shiny, light but somehow sturdy. I started to knit some stripey socks today with them. The tips are a bit funny, rounded but still somehow sharp in the very tip. The overall shape of the whole tip could be a bit longer and pointier, toe increases can be a bit tricky with uneven (Noro) yarn. First impression positive so far. Like the look, it's like knitting with pencil cores.

3 comments:

Judiuni said...

ChiaoGoon pitsipyöröt ovat vieneet suosikkisijan Addin pitseiltä kertaheitolla. Kaapeli on niissä aivan mahtava, eikä kärjissäkään ole mitään vikaa.

Hiilikuitupuikot kuulostavat mielenkiintoisilta. Kärki on kai saman tyyppinen kuin Susanne's ruusupuupuikoissani, lyhyt ja terävä, mikä ei minusta ole kovin ihanteellinen. Pidän eniten pitsipuikkojen kapeista pitkistä kärjistä.

Kohta menee aivan hifistelyksi tämä puikko-osasti minullakin. Joskus sitten, kun olen varoissani hankin kyllä Signaturet kokeiltavat ja ehkä hopeapuikotkin, kun onhan se nyt aika päheetä varmasti neuloa hopeapuikoilla. xD

Heidi said...

Tämä olikin mielenkiintoista luettavaa. Addin pitsipuikot nimittäin käyttäytyvät käsissäni juuri noin: tummuvat ja alkavat tuoksahtaa... Hyvä tietää, että löytyy vähintään yhtä hyviä vaihtoehtoja tilalle.

Niina said...

Judiuni: jep, hiilikuitupuikkojen kärki on selvästi pyöreämpi ja lyhyempi kuin esim. Knitpicksin sukkapuikoissa. Niissä on puu- ja metalipuikoissa samanlainen pitkä ja terävä kärki, pidän siitä. Mutta nuo Knitpicksin puiset ohuet halkeilevat minulla herkästi, joten ehkä nämä kestävät paremmin.

Signaturen puikot ovat kyllä nättejä...ehkä niitä voisi hommata vaikka jotkut pyöröpuikot. Signaturellakaan ei tosin ole 3mm pyöröpuikkoja, mutta 3.5 on purppura.

Luulen että teen saman omille pitsiaddeilleni jahka pääsen testaamaan Chiagoot kunnolla.