27.8.07

Mysteeriä kerrakseen - Have I got a mystery for you

Postilaatikko kolahti lupaavasti tänään ja siellä se oli, ensimmäinen kirje salaiselta ystävältäni. Kirje on lähtetetty USA:sta 20. pvä ja nyt siis tuli. Sisältä löytyi pirteä auringonkukkakortti...

The mailbox clonked promisingly today and yes, there it was. A letter from my SP. It was sent from the States on 20th and inside I found a cheerful sunflower card...

- -

...ja suklaata. Totta, tämä ei ole suosikkini Ghirardellin suklaista, mutta hyvää silti. Voiko pahaa suklaata olla olemassakaan?? Ai, voi. Varsinkin marsipaanitäytteinen. Ugh.

...and a chocolate square. True, it is not my favourite amongst the Chirardelli selection but good nonetheless. Is there even such a thing as bad chocolate? Oh, wait, yes there is. Especially if it is filled with marzipan. Yuck.

- -

Mutta tässä seuraava salaisuus. Riihimäeltä tarttui mukaan pussi yllärilankaa. Todennäköisesti siis Novitaa, nehän niitä harrastavat tehtaanmyymälässään. Se oli Sadulla lämpökäsittelyssä ja eilen ryhdyin toimiin. Tässä vaiheessa kaikki näyttää hyvältä.

But here's the next mystery. From Riihimäki I got a bag of mystery yarn. It was in a clear plastic bag without any identifying marks so it is probably Novita yarn, since they sell their odds and ends like that in the factory outlet. It was with Satu enjoying a nice, long sauna and I got it last week. Yesterday I decided to deal with it. In this stage everything looks promising.

- -

Ja vielä tässäkin. Lanka on kaunista lilaa, hieman meleerattua.

And here too. The yarn is a lovely purple, slightly heathered.

- -

Mutta karu tilanne paljastui ennenpitkää. Urakkaan meni tuntikausia ja vieläkin on jonkinlainen takkupesä selvitettävänä. Lankaahan oli pussin merkinnän mukaan kuitenkin noin 800g ja se ei ole kauhean paksua. Hermot meinasi mennä välillä. Ja menikin. Onneksi väri on sentään kaunis, muuten tämä olisi löytänyt uuden kodin taloyhtiön roskalaatikosta alte aikayksikön.


But the situation revealed itself in all its ugliness quite soon. It took me hours to untangle this mess and I still have some left to deal with. After all, the bag said there was 800 grams of this stuff and it is not that thick. If the colour wasn't so lovely this mess would have found a new home at our garbage can sooner than later.

- -

Mutta sitkeydessä on palkintonsakin. Kauniita lankakeriä syntyi vähitellen.But perseverance had its rewards and I got nice yarn balls eventually.

- -

Mutta nyt herää kysymys, mitä lankaa tämä on? Kysynkin teiltä josko löytyy Wanhan Novitan tuntijoita (tai ainakin lankakartan omaajia). Lanka on Florican oloista kierteeltään, mutta ei mielestäni ole sitä (hiplailuvertailu antoi negatiivisen tuloksen, sekä uuden että vanhan Florican kanssa). Polttokokeen perusteella kyseessä on jos ei 100% eläinkuitu niin hyvin lähellä sitä (ei kuulemma pala samalla tavalla kuin 7-veljestä jossa keinokuitua on 25%). Käsituntuma on liukas, melkein saippuamainen. Ensin ajattelin että se olisi alpakkaa, mutta alla on vertailun vuoksi lanka kuvattu Novitan alpakan kanssa eikä se ole samanlaista. Kierteet erottuvat selvemmin. Langassa on kuitenkin alpakkamaisia hetaleita, eli sellaisia vaaleita kovempia kuituja jotka irtoilevat käsittelyssä. Ai, ja sitten se on vielä meleerattua. Hmm...sanoo hän ja ihmettelee. Onks kellään...ideoita siis?


But now the question is what yarn is this? According to the burn test it is if not 100% animal fiber then very close to it (for it does not burn like a wool yarn with 25% plastic in it). It feels very slick, almost soapy, like alpaca. I thought it'd be that but then I compared it with Novita's old Alpaca yarn and it does not quite feel or look like it. So I'm hoping someone has knowledge of old Novita yarns (or at least a colour chart) has some ideas.

6 comments:

Anonymous said...

Asadon kirppiksellä on siis edelleen lankaa? Minkä verran sitä oli vielä jäljellä? (Saatanpa tehdä uuden retken sinne vielä, jos sitä oli runsaasti :D)

Kaunis tuo raitapaita edellisessä viestissä :)

Anonymous said...

Florica oli aikojen alussa vyyhdillä,
ainakin kasariluvulla josta on vielä säästynyt yksi vyyhti kauniin vihreän värinsä takia, en ole malttanut siihen kajota, odottaa edelleen täydellistä vihreää mallia,,,

Anonymous said...

Öh, kuulostaa kiittämättömältä sanoa että ao suklaa ei ole suosikkisi.

Niina said...

jenni: langat ovat siis jo jonkunkin viikon takaa. En tiedä tuoretta tilannetta. Mutta sitä oli kyllä kuulemma lisääkin, paljon. Kannattaa soittaa ja kysyä.

anonyymi1: joo, Riihimäellä oli myös vyyhti-Floricaa, mutta tämä lanka on pehmeämpää kuin Florica vaikka siinä on samanlainen kierre.

ano2: ei minun mielestäni. Mainitsin sp11-kyselyssä että vadelma on suosikkini ko. tehtaan tuotteista. Enhän minä sitäpaitsi sanonut ettenkö pitäisi siitä. Minusta ei myöskään ole järkeä ruveta hymistelemään koska itselläni on myös ihminen jolle ostan lahjoja ja mieluummin kuulen totuuden että voi sitten jatkossa osua paremmin nappiin.

nanna said...

Mä ehdottaisin, että palataan Novitan kanssa vielä 80-luvun alkuun tai sitäkin vanhempaan aikaan. Mulle tulis mieleen shellainen lanka kuin Ilves shetland, joka ainakin kuvailun perusteella kuulostaisi samalta. Voin yrittää kaivella, josko löytäisin vertailupalan sulle hiplattavaksi.
Eiks noí Ghirardellit ole San Franciscosta, siitä sataman läheltä? ;DD (Mä voin kyllä ottaa marsipaanisuklaat vastaan, jos joku erehtyy sellaista lähettämään)

Newly Knitting said...

I am so impressed with your patience with that yarn!!! It is beautiful but I'm not sure I could unravel it.....

I'm glad the card made it and I hope, so hope, I didn't put another dark chocolate square in the next package!!!! It's "good for you" chocolate though!!!

Your SP11