9.3.05

Aloituskuumetta - Startitis

Enpä ole vieläkään saanut Maxwellia valmiiksi (olen sentään päätellyt kaikki langanpäät ja tökkinyt vetoketjun paikoilleen nuppineuloilla) mutta uutta pitäisi aloittaa. Kaivelin eilen lankavarastoani ja mietiskelin. Nythän olisi oivallinen aika aloittaa kevätneuleet, jotta olisi jotain kivaa päällepantavaa kun vihdoinkin rupeaa lämpenemään. Just joo. Eipä paljon puuvillaneuleet innosta kun tänäänkin meinasin palelluttaa nenäni ulkosalla (-11C ja tuulta). Eipä innostanut eilenkään, ja niinpä kouraan tarttui Tallinnasta ostamani 100% villalanka.

- -

I still haven't finished Maxwell (though I have weaved in all the ends and pinned the zipper on) but I have an acute case of the startitis. I dug around in my stasth yesterday and pondered. Now would be an ideal time to start spring knits so that I'd have something nice to wear when it finally starts to warmp up. Yeah, right. Not very inspiring when even this morning I almost managed to freeze my nose outside (-11c and windy). And I wasn't too inspired yesterday either, so I grabbed the 100% wool yarn I bought from Tallinn.

- -

Siinä on aivan ihanat värit! Ja aivan hirveästi kerittävää! Minulla oli tätä 2 vyyhtiä, noin 250g kappale. Joista toinen on tässä, tästä näkee värit hyvin.

- -

It has so beautiful colours! And so lot of yarn to wind into a ball! I had this two skeins, about 250g apiece. One of which is here, to better see the colours.Ja toinen on tässä, kerittynä kauniiksi keskeltäpurkautuvaksi keräksi. Tai no, voiko tuota hirvitystä edes keräksi tituleerata, ehkä möhkö olisi parempi (huomatkaa kuvaan mittasuhteiden vuoksi otettu tulitikkurasia).

- -

And the other one is here, all wound up into a lovely center-pull ball. Well, if the monster can be even called a ball, maybe a blimp would be better (note the match box in the picture, included for reference purposes only).Ja täytyy sanoa, että kyllä kesti tuo keriminen. Jossain vaiheessa kaipasin kyllä kovasti jotain mekaanista vimpaletta omien käsien ja polvien tilalle. Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Nyt on puikoilla jo noin viisi senttiä resoria. Lanka on vähän karheaa, ei kauhean vahvaa ja se on aika rasvaista. Olen aloitellut uudesta Moda-lehdestä neuletakkia (malli 10 jos jollain on lehti). Lankahan ei tietenkään suostu istumaan haluttuun tiheyteen (enkä halua pienentää puikkokokoa, se on jo nyt 2.5mm) ja niinpä vähän luovasti sovelsin silmukkamääriä. Ja pahasti näyttää siltä että hieman leveämpi sittenkin...ääk, ei kait tästä purkuhommiin tarvitse ruveta? Taidanpa miettiä sitä vähän ja sillävälin ommella Maxwell-paran vetoketjun.

- -

And I must say that it took a long while to get the skein into a ball. At some point I had a great longing for some kind of mechanical thingy to do the job instead of my own hands and knees. But all's well that ends well. Now I've got about 5cm of rib on my needles. The yarn is a bit rough, not very strong and it is quite greasy. I've started a cardigan from a Finnish magazine called Moda. The yarn won't abide to any gauge demands of course (and I do not want to go down needle sizes anymore since I'm already down to 2.5mm) and so I did some creative size-adjustment. And it does begin to seem like it should be a bit more wider...gasp, I hope I don't have to go all rippy? I think I'll think on that a bit more and while I'm thinking sew the zipper on poor Maxwell.

4 comments:

Kristel said...

Vyyhdinpuut ja sellainen kerimälaite ovat kyllä parhaat kotikotoa varast... eikun sosialisoidut tavarat. ;) Onneksi isä ei ole kaipaillut omiaan takaisin, muuten ei tässä taloudessa kyllä neulottaisi mitään mikä ei tule valmiina keränä.

Niina said...

Kristel: no varmaan :-) Mä yleensä käytän avuksi miestä, mutta se nyt ei ollut kotona. Ehkä ensi kerralla kokeilen tuolia, niin voi jättää homman välillä kesken.

Kati E said...

Miten ihmeessä sä teet tuollaisen keskeltä alkavan kerän? Joku sanoi, että Stitch n´ bitchissä on ohje. Mutten jaksanut eilen illalla kaivaa kirjaa esiin enää 23 aikaan... Onko tuo kamalan vaikeaa tehdä?

Niina said...

Kati: no minä ainakin sanoin :-)
Mutta se on aika helppoa: kieputat ensin lankaa kahden sormen ympärille kahdeksikoksi (peukalo ja etusormi on kätevimmät) jonkin verran. Sitten otat langan pois ja käännät sen lenkiksi. Katso, missä se pää on ja pistä peukalo sen päälle. Sitten vaan pidät sitä peukaloa siinä ja rupeat kerimään sitä lankaa palloksi. Siihen peukalonpaikalle tulee sitten semmonen kuoppa. Ymmärsikö tästä mitään? Alussa ei muuten kannata tehdä liian tiukkaa, muuten voi olla vaikeaa saada sitä lankaa nätisti ulos.