20.5.10

Vinohkoa viihdettä - Biased entertainment

Kevät tuli taas ja sen myötä kaipaus lyhyempiin hihoihin. 3/4-hihalliset vaatteet ovat sopivia välikausipukeutumiseen ja niin minäkin muistin taas muut kuin villat. Viime vuonna ostelin pariin otteeseen Rowanin Lenpur Lineniä ja sainkin yhdestä neuleesta hihat valmiiksi. Mutta se sitten jäi kun mietin miten teen vartalo-osan (alkuperäinen ohje oli A-linjainen) ja kesäkin loppui ja varvastakin kolotti ja muuta. Kaivoin nyt langat esille - värihän on edelleenkin kaunis - ja ryhdyin neulomaan takakappaletta omilla modauksilla. Kyllä se hieman oudolta näytti mutta sitkeästi neuloin helmineuletta 2.5 mm puikoilla kunnes oli pakko tunnustaa että kaikki nyt ei ole ihan niinkuin pitäisi.

Tästä ei varmaan tarvitse edes kysyä että mikä kuvassa on vikana. Vino se on, aika reilustikin vielä. Reunojen ero pystysuunnassa on yli viiden sentin luokkaa. Ja neuloin sentään helmineuletta minkä pitäisi käsittääkseni hieman hillitä tuota biasoitumista.

Spring came finally and I started to long for something with shorter sleeves. Tops with 3/4 sleeves are very handy as in-between clothes I think, and for those chilly summer days. My mind turned away from wool and I remembered that I had bought some Rowan Lenpur Linen on two occasions last year and I had even finished sleeves from one of the batches. But I had not got any further for my toe ached a bit and the summer was almost over and I had no idea how to make the back piece for the original was A-shaped. Now I dug out the pieces and started knitting the back with my own modifications. I admit, it looked a bit funny but I persevered until I finally had to admit that there's something rotten in the state of lenpurlinenland.

I don't think I even have to ask if you see what is wrong in the above photo. There's quite significant bias, the difference between the points in y-plane is more than 5 cm. And I was knitting seed stitch too which should combat the bias somewhat.

- -

Hihoissa efekti ei ole ihan niin selvä, kyseessä on kuitenkin kapeampi kappale ja tuo keskellä oleva palmikko hämää. Mutta kun vertaa sitä toiseen samasta langasta neulottuun kappaleeseen (hiha vasemmalla), niin eroa noissakin kyllä on. Joku vähemmän jääräpäinen neuloja olisi voinut ehkä tehdä jotain jo siinä vaiheessa kun hihojen lievä vinous tuli ilmi, mutta ajattelin sen johtuvan vain...jostakin, ja että kastelu auttaisi jne.The effect is not so clear in the sleeves, for the piece is much narrower and the cable in the middle mixes things up somewhat. But when you compare two pieces knitted with the same yarn, the wackyness of the blue seems quite obvious. A less pig-headed knitter might have done something after finishing the sleeves but I thought the slight bias was due to...stuff, and that it would get better once it was blocked.

- -

Laitoin kyselyä langan maahantuojalle, Coatsille, ja lähetin vinoutuneet kappaleet sinne. Langassa on siis selvä vika, mutta vielä ei tiedetä missä se on sillä kappaleet lähtivät Rowanille tutkittavaksi. Minulle tarjottiin tietysti korvauslankaa ja päädyin ottamaan tilalle samaa lankaa samassa värissä, sillä
a) toiset Lenpur Linenit neuloutuvat ihan kauniisti
b) tulleet langat olivat eri värierää
c) tuo Lagoon-väri on todella kaunis sinivihreä enkä ole törmännyt muissa vastaavaan.

Mutta sen sanon että samaa neuletta en aloita uudestaan (Cari-neuletakki Lenpur Linen -kokoelmasta), vaan teen jotain muuta. Lähes loputtomalta tuntuva helmineule 2.5 mm puikoilla ei ole ihan mielipuuhaani, ja muutenkin tuosta neuletakista lähti jotenkin maku, vaikka kaunis se edelleenkin on.

- -

I wrote an email to the importer, Coats, and I ended up sending the biased pieces to them. There's obviously something wrong with the yarn, but they don't know what since they ended up sending the pieces to Rowan for investigation. I was offered replacement yarn of course and I ended up taking the same yarn and colour, for
a) my other Lenpur Linens knit up beautifully
b) the yarn I got were from a different dye lot
c) the colour Lagoon is a very nice greenish blue that I have not come across from other manufacturer.

But I must say that I will not be doing the same cardi again (Cari from Lenpur Linen Collection) for knitting seemingly endless seed stitch with 2.5 mm needles is not my idea of fun. And I lost the appetite for that knit even though it is still a nice design.

1 comment:

Anonymous said...

Varsin mielenkiintoinen ilmiö ja todella harmillinen!